Topmenu

Bijeenkomsten en lezingen

Lezingen te Hengstdijk n.a.v. 500 jaar Reformatie

Heilige Catharinakerk Hengstdijk

Heilige Catharinakerk Hengstdijk

HENGSTDIJK – In het kader van de afsluiting van het herdenkingsjaar 500 Jaar Reformatie organiseert de parochie H. Maria Sterre der Zee een tweetal inhoudelijke lezingen rondom de thematiek van de Reformatie. U bent van harte welkom! De toegang is gratis.
De lezingen worden gehouden in de H. Catharinakerk, Hengstdijkse Kerkstraat 6, te Hengstdijk.

Lezing 1Ds Pieter Overduin: Wat 500 jaar Reformatie voor ons nu kan betekenen!
Dinsdag 28 november, 19.30 uur
Ds. Pieter Overduin is sedert 2013 verbonden aan de Protestantse gemeente Oosthoek in Oost Zeeuws-Vlaanderen. Hij zal in zijn lezing ingaan op de betekenis van de reformatie voor een oecumenische ontmoeting en hoe dit doorwerkt in onze tegenwoordige tijd.

Lezing 2 Ben Hartmann: 500 jaar Reformatie – Onnodig schisma?
Dinsdag 12 december, 19.30 uur
Ben Hartmann is secretaris-generaal van Bisdom Breda en bezig met een historisch promotieonderzoek. Hij zal vanuit katholiek perspectief naar de Reformatie kijken en naar de doorwerking in deze tijd. Welke kernwaarden binden ons en geven ons handvatten voor het heden?

De lezingen sluiten goed op elkaar aan, maar kunnen ook los gevolgd worden. Inschrijven vooraf is gewenst. U kunt zich inschrijven per email naar [email protected] o.v.v. de avonden die u wilt volgen of door te bellen naar 06-5385 5975.
De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor de onkosten is van harte welkom.

Discussie over armoede en basisinkomen

Herberg Vlissingen

VLISSINGEN –  In De Herberg in Vlissingen wordt zaterdag 9 december gediscussieerd over het armoedevraagstuk. Deze draagt het thema “Experimenteren met het basisinkomen” en begint om  14.30 u. in de Herberg aan het Bellamypark 151 te Vlissingen (deuren open vanaf 14. 00 uur).

Na de leeskring over het boek ‘Gratis geld voor iedereen’ (R.Bregman) en het mini-symposium ‘Einde aan de armoede’ (R.A.F. Jansen) afgelopen voorjaar, is nu in samenwerking met ds. Wout Alserda  (DAK de Herberg) een ‘Inspiratie-interview’ voorbereid met Cees Liefting uit Terneuzen. Laatstgenoemde is als wethouder verantwoordelijk voor het Terneuzense  experiment rondom het basisinkomen voor een selecte doelgroep.  Hij werd ter verantwoording geroepen op het Haagse Matje en verdedigde met succes de Terneuzense aanpak. Alserda zal hem interviewen over de achtergronden van het nieuwe systeem en zijn bron van inspiratie daarvoor.

Een brochure over het thema ligt in de zaal ter beschikking  (… gratis voor iedereen).

Kloosterdag over kerstfeest

MIDDELBURG – Het Stadsklooster Simpelhuys houdt zaterdag 16 december een kloosterdag over het thema: Kerstervaring. Het gaat hierbij om je eigen kerstervaring en/of -gevoel. Wat betekent Kerstmis voor je, wat is je mooiste kerstervaring”?

De kloosterdag begin om 10.00 uur met een kort moment in de kapel, gevolgd door de dialoog gaan over kerstervaringen. Daarna gaan de deelnemers aan de slag met een interactief kerstverhaal. Na het verzamelen van kerstwensen en het instuderen van een adventslied volgt de lunch. Daarna om circa 13.00 uur de afsluiting in de kapel. Adres Simpelhuisstraat 12 Middelburg. Maximumaantal deelnemers: 15 personen. Aanmelden graag via [email protected]

Kosten p.p.: € 10.00 (inclusief koffie/thee, soep, drinken en fruit; lunch zelf meenemen).

Pelgrimstochten over Walcheren

MIDDELBURG – Stichting Stadsklooster Simpelhuys meldt het volgende: ,,Inmiddels zijn we met de Pelgrimstochten over Walcheren gearriveerd in Serooskerke. In 2018 gaan we van daaruit verder lopen naar Kleverskerke. Daarna lopen we van Kleverskerke naar Nieuw- en Sint Joosland, en van Nieuw- en Sint Joosland naar Ritthem en van Ritthem tenslotte weer terug naar Middelburg.

Noteer alvast de data voor de tochten in het voorjaar 2018 in je agenda:
Op zondag 15 april lopen we van Serooskerke via Veere naar Kleverskerke.
Op zondag 6 mei lopen we van Kleverskerke naar Nieuw en Sint Joosland
In het najaar lopen we de laatste 2 tochten, deze data volgen nog.”

 

Lezing over Israël en de kerk

Willem J. Glashouwer. foto Christians4Israel

WEMELDINGE – Dominee Willem J.J. Glashouwer, president van Christians for  Israel International, spreekt vrijdag 15 december in Wemeldinge over ‘Israël en de Gemeente in de huidige tijd’. De bijeenkomst begint om 19.45 uur in Dorpshuis de Wemel aan Dorpsplein 1. De toegang is gratis.

Christenen voor Israël meldt over de inhoud het volgende: ,,Door de eeuwen heen is er binnen de kerken een diepe aversie gegroeid ten opzichte van Joden en Israël. Naast de vraag hoe dat is gekomen is het ook belangrijk te weten wat het voor de Joden in de diaspora heeft betekent. Want de kerk heeft zeer veel donkere bladzijden als het gaat om de verhouding met Joden. In 1948 werd de staat Israël geboren. Na de Shoah hebben veel christenen en hun kerken de nieuwe realiteit van het Joodse volk in zijn ‘thuisland’ ondersteund en de Bijbelse terugkeer van Gods volk naar het land van hun voorvaderen ingezien.  In Nederland hebben  protestantse kerken zich ‘onopgeefbaar’ verbonden verklaard met Israël.”

Ds. Willem J.J. Glashouwer werkte van1970 tot 1992 voor de EO en maakte bekende programmaseries als: ‘Het Ontstaan van de Bijbel’ en ‘Het Ontstaan van Israël’. Hij is tevens medeoprichter van de Evangelische Hogeschool en de Christelijke School voor Journalistiek. Ds. Glashouwer was vervolgens tien jaar voorzitter van Christenen voor Israël. Nu is hij president van Christians for Israel International’ en betrokken bij het werk in tientallen landen. Hij is auteur van boeken als: ‘Waarom Israël?’, ‘Waarom Jeruzalem?’ en ‘Waarom Eindtijd?’

Voorjaarsprogramma 2018 Open Kring

OOSTBURG – De Open Kring is een activiteit van het Platform Sociale Zekerheid Oostburg dat wordt gesteund door de kerken, de gemeente en een aantal maatschappelijke organisaties. Onderstaande activiteiten worden gehouden in het Kerkcentrum aan Kerkplein 2 in Oostburg.

JANUARI 2018
03- 01 Nieuwjaar wensen met een hapje en een drankje
10-01 Ontmoeting en gesprek.
17-01 BINGO ! deelname € 2,-
24-01 Sjoelen.
31-01 Ontmoeting en gesprek. 11.30 uur broodmaaltijd; eigen bijdrage € 2,-. Men moet zich ten minste een week van te voren opgeven als men wil mee-eten met de maandelijkse broodmaaltijd

FEBRUARI
07-02 Verhalen door Daan Dekker
14-02 Tentoonstelling van oude ansichtkaarten en nostalgische herinneringen uit eigen bezit.
21-02 SjoelenExtra activiteit: donderdag 22 febr. om 18.uur – samen eten bij Jota. De eigen bijdrage is € 2,50
28-02 Ontmoeting en gesprek. 11.30 uur broodmaaltijd; eigen bijdrage € 2,- Men moet zich ten minste een week van te voren opgeven als men wil mee-eten met de maandelijkse broodmaaltijd

MAART 2018
07-03 Informatie WMO door medewerkster van de gemeente Sluis.
14-03 Ontmoeting en gesprek. 11.30 uur broodmaaltijd; eigen bijdrage € 2,- Men moet zich ten minste een week van te voren opgeven als men wil mee-eten met de maandelijkse broodmaaltijd
21-03 Lenteliedjes door en met Henny ter Haar
28-03 Ontmoeting; 11.30 Paasbrunch (gratis)

APRIL 2018
04-04 Ontmoeting en gesprek
11-04 Lentestukjes maken. Extra: 13.00 uur bezoek aan Life & Garden tuincentrum
18-04 BINGO! deelname € 2,-
25-04 Ontmoeting en gesprek. 11.30 uur broodmaaltijd; eigen bijdrage € 2,- Men moet zich ten minste een week van te voren opgeven als men wil mee-eten met de maandelijkse broodmaaltijd