Topmenu

Bijeenkomsten en lezingen

Oostkapelle:  Avondgebed zoals in Taizé

Zionskerk Oostkapelle

Op zondagavond 11 februari is er in de protestantse Zionskerk aan de Duinweg in Oostkapelle om 19 uur een bijzondere soort kerkdienst: een avondgebed op de wijze van Taizé. Er is daarbij veel ruimte voor stilte en aandacht voor persoonlijke meditatie. Teksten, gebeden en de herhalende manier van Taizé-liederen zingen helpen de deelnemers aan dit avondgebed om zelf tot inkeer te komen. Voorganger is ds. Flip Beukenhorst. Medewerking wordt verleend door het Projectkoor uit Oostkapelle, met piano en dwarsfluit.

Filmavond en verdiepingsavond over Hannah Arendt

Op zondagavond 11 februari 2018 zal in kerkcentrum Punt-3 in Nieuwerkerk om 19.00 uur de film over de joodse filosofe en politiek denker Hannah Arendt vertoond worden. Een week later op zondagavond 18 februari, weer om 19.00 uur, zal gemeentelid drs. Arjen de Jongste met de film over Hannah Arendt als uitgangspunt, enkele aspecten van haar denken  toelichten.

Hannah Arendt

De film speelt zich af in de vroege jaren 60. In de film staat het proces tegen oorlogsmisdadiger Eichmann centraal. Opmerkelijk is dat de film de originele beelden uit 1961 van het proces tegen Eichmann in Jeruzalem vertoont. Hannah, op dat moment bekend van haar boek “The Origins of Totalitarianism”, is als verslaggever naar Jeruzalem gereisd en is er getuige van dat Eichmann ondervraagd wordt in een “glazen kooi”. Zij verwachtte een monster, maar in plaats daarvan ziet ze een oppervlakkige bureaucraat. Ze vraagt zich af hoe het kan dat een een man die tijdens het middageten vol overgave luistert naar een concert van Mozart, even later achter zijn bureau gaat zitten en tekent voor een transport van duizenden joden naar een concentratiekamp. Eichmann verklaarde in de rechtszaal dat hij slechts bevelen opvolgde. Hij handelde gedachteloos en dat is de banaliteit van het kwaad. Bij Hannah ontstaat het idee dat het kwaad niet zozeer het gevolg is van kwade intenties, maar van gedachteloosheid. Goede vrienden keren zich van haar af. Dreigbrieven stapelen zich op. “Proberen te begrijpen is niet hetzelfde als vergeven”, verdedigt Hannah zich tevergeefs. Barbara Sukowa verbeeldt op sublieme wijze de denkende vrouw. Stiltes bieden de kijker ruimte om mee te denken. Over de oorlogsmisdaden, maar ook over misdaad in het algemeen. De film heeft al diverse onderscheidingen gekregen en is een absolute aanrader om meer inzicht te krijgen in het intrigerende leven van de filosofe en haar gedachtegoed over het kwaad.

De toegang is gratis en ieder die belangstelling heeft voor Hannah Arendt en haar gedachtegoed is van harte welkom!

11 en 18 februari 2018 19.00 uur

in Punt-3 Nieuwerkerk

Filmhuis Hoeksteen

MIDDELBURG – In tegenstelling tot wat eerder is aangekindigd wordt vrijdag 16 februari in de ronde zaal van kerk De Hoeksteen in Middelburg de volgende film gedraaid: “Un long dimanche de fiancailles”. Hiervoor is gekozen omdat het dit jaar een eeuw geleden is dat de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgen vijf mannen in de Somme de opdracht zich naar de eerste vuurlinie te begeven. Een krijgsraad heeft beslist hen te straffen en in deze verlaten streek achter te laten, zodat ze in de strijd gedood zullen worden. Het is daar dat ze sterven. Alleen een jonge kreupele vrouw die verloofd was met een van de verdwenen mannen, krijgt informatie die haar doet vermoeden dat hij het overleefd heeft. Zij besluit zich dan in te zetten voor een lange, moeilijke en vaak frustrerende zoektocht om de waarheid te ontdekken.

Gratis toegang. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

19.30 uur inloop met koffie of thee.

20.00 uur start film met een drankje na afloop

Compassie in je leven

KLOETINGE – Compassie, Barmhartigheid, liefde , mededogen, medemenselijkheid. Grote woorden voor dat wat we eigenlijk dagelijks in ons werk of vrijwilligerswerk of thuis in onze eigen omgeving in de praktijk brengen. Een beetje aandacht voor elkaar, of ook eens een moment stilstaan bij wat je zelf bezig houdt of raakt. Het lijkt ons mooi om ook eens samen stil te staan bij de ‘grote’ vragen zoals; “Waardoor worden we geïnspireerd” ,”Wat houdt ons gaande”?

Onder andere door het voorbeeld van de Beweging van de Barmhartigheid willen we ons ook hier in Zeeland laten inspireren door de verhalen van anderen, en die van onszelf, om daarna weer met goede moed verder te gaan met ons leven , misschien zelfs weer iets bewuster en met een ‘sprankel’ van inspiratie.

Wij willen dat doen door drie avonden te organiseren rondom het thema Compassie. Dit zullen interactieve bijeenkomsten zijn, d.w.z. we laten beelden zien en nodigen mensen uit iets te vertellen, tegelijkertijd vragen we van jou om je ook een beetje open te stellen, onze verhalen kunnen elkaar inspireren!

De eerste avond staat in het teken van ‘Zien’ en is op donderdag 11 januari 2018. Aan de hand van beelden die ons raken willen we uitwisselen wat ons raakt in het leven.

De tweede bijeenkomst staat in het teken van ‘Bewogen worden’ en is op 8 februari. In gesprek over en met verschillende geloofstradities zoeken we naar de overeenkomsten en de uitingen van Compassie.

De derde avond staat in het teken van ‘In Beweging komen’ en is op 8 maart. Hoe gaan we nu verder in ons eigen leven? Kunnen we misschien zelfs hiermee verder gaan, een soort beweging vormen?

De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

De avonden zijn los van elkaar te volgen. Dus voel je niet verplicht elke avond te komen. Ze sluiten wel mooi op elkaar aan, de bedoeling is ook om een iedere keer een kleine opdracht mee te geven voor de volgende keer.

U/jij bent van harte uitgenodigd! Iedereen is welkom. U kunt zich eventueel opgeven bij; [email protected] telefoon; 06-46087309

Adres van het Geerteshuis is Jachthuisstraat 13 in Kloetinge.

Jacoline de Koe en Marieke van Gorsel.

Stille Omgang Amsterdam

’s HEERENHOEK – Dit jaar is er in de nacht van 17 op 18 maart weer een busreis naar Amsterdam voor de Stille Omgang. Het thema luidt: “Eucharistie = Liefde”.

Het programma is als volgt: Zaterdag 18 maart: 18.30 uur opstapplaats H. Willibrorduskerk te ’s-Heerenhoek, 19.00 uur opstapplaats sporthal Gageldonk te Bergen op Zoom, 19.15 uur vertrek naar Amsterdam 22.00 uur

Feestelijke eucharistieviering in de Obrechtkerk Zondag 19 maart: na de viering koffie en broodjes achter in de kerk, vervolgens het lopen van de Stille Omgang, waarna de terugreis aanvangt.

De kosten hiervoor bedragen € 20,-. Iedereen kan zich opgeven, er is geen leeftijdsgrens. Informatie en/of opgave in Bergen op Zoom e.o. bij het Parochiecentrum/Paul Verbeek (0164-233574), in Zeeland bij fam. Den Toonder (0113-655082), fam. De Smit (0113-212048) of pastoraal centrum Goes (0113-218610), in Hulst op de pastorie (0114-310685) en vicariaat Middelburg [email protected]).

Pelgrimstochten over Walcheren

MIDDELBURG – Stichting Stadsklooster Simpelhuys meldt het volgende: ,,Inmiddels zijn we met de Pelgrimstochten over Walcheren gearriveerd in Serooskerke. In 2018 gaan we van daaruit verder lopen naar Kleverskerke. Daarna lopen we van Kleverskerke naar Nieuw- en Sint Joosland, en van Nieuw- en Sint Joosland naar Ritthem en van Ritthem tenslotte weer terug naar Middelburg.

Noteer alvast de data voor de tochten in het voorjaar 2018 in je agenda:
Op zondag 15 april lopen we van Serooskerke via Veere naar Kleverskerke.
Op zondag 6 mei lopen we van Kleverskerke naar Nieuw en Sint Joosland
In het najaar lopen we de laatste 2 tochten, deze data volgen nog.”

 

Voorjaarsprogramma 2018 Open Kring

OOSTBURG – De Open Kring is een activiteit van het Platform Sociale Zekerheid Oostburg dat wordt gesteund door de kerken, de gemeente en een aantal maatschappelijke organisaties. Onderstaande activiteiten worden gehouden in het Kerkcentrum aan Kerkplein 2 in Oostburg.

JANUARI 2018
03- 01 Nieuwjaar wensen met een hapje en een drankje
10-01 Ontmoeting en gesprek.
17-01 BINGO ! deelname € 2,-
24-01 Sjoelen.
31-01 Ontmoeting en gesprek. 11.30 uur broodmaaltijd; eigen bijdrage € 2,-. Men moet zich ten minste een week van te voren opgeven als men wil mee-eten met de maandelijkse broodmaaltijd

FEBRUARI
07-02 Verhalen door Daan Dekker
14-02 Tentoonstelling van oude ansichtkaarten en nostalgische herinneringen uit eigen bezit.
21-02 SjoelenExtra activiteit: donderdag 22 febr. om 18.uur – samen eten bij Jota. De eigen bijdrage is € 2,50
28-02 Ontmoeting en gesprek. 11.30 uur broodmaaltijd; eigen bijdrage € 2,- Men moet zich ten minste een week van te voren opgeven als men wil mee-eten met de maandelijkse broodmaaltijd

MAART 2018
07-03 Informatie WMO door medewerkster van de gemeente Sluis.
14-03 Ontmoeting en gesprek. 11.30 uur broodmaaltijd; eigen bijdrage € 2,- Men moet zich ten minste een week van te voren opgeven als men wil mee-eten met de maandelijkse broodmaaltijd
21-03 Lenteliedjes door en met Henny ter Haar
28-03 Ontmoeting; 11.30 Paasbrunch (gratis)

APRIL 2018
04-04 Ontmoeting en gesprek
11-04 Lentestukjes maken. Extra: 13.00 uur bezoek aan Life & Garden tuincentrum
18-04 BINGO! deelname € 2,-
25-04 Ontmoeting en gesprek. 11.30 uur broodmaaltijd; eigen bijdrage € 2,- Men moet zich ten minste een week van te voren opgeven als men wil mee-eten met de maandelijkse broodmaaltijd