Topmenu

Ook interessant

Filmavond en verdiepingsavond over Hannah Arendt

Op zondagavond 11 februari 2018 zal in kerkcentrum Punt-3 in Nieuwerkerk om 19.00 uur de film over de joodse filosofe en politiek denker Hannah Arendt vertoond worden. Een week later op zondagavond 18 februari, weer om 19.00 uur, zal gemeentelid drs. Arjen de Jongste met de film over Hannah Arendt als uitgangspunt, enkele aspecten van haar denken  toelichten.

Hannah Arendt

De film speelt zich af in de vroege jaren 60. In de film staat het proces tegen oorlogsmisdadiger Eichmann centraal. Opmerkelijk is dat de film de originele beelden uit 1961 van het proces tegen Eichmann in Jeruzalem vertoont. Hannah, op dat moment bekend van haar boek “The Origins of Totalitarianism”, is als verslaggever naar Jeruzalem gereisd en is er getuige van dat Eichmann ondervraagd wordt in een “glazen kooi”. Zij verwachtte een monster, maar in plaats daarvan ziet ze een oppervlakkige bureaucraat. Ze vraagt zich af hoe het kan dat een een man die tijdens het middageten vol overgave luistert naar een concert van Mozart, even later achter zijn bureau gaat zitten en tekent voor een transport van duizenden joden naar een concentratiekamp. Eichmann verklaarde in de rechtszaal dat hij slechts bevelen opvolgde. Hij handelde gedachteloos en dat is de banaliteit van het kwaad. Bij Hannah ontstaat het idee dat het kwaad niet zozeer het gevolg is van kwade intenties, maar van gedachteloosheid. Goede vrienden keren zich van haar af. Dreigbrieven stapelen zich op. “Proberen te begrijpen is niet hetzelfde als vergeven”, verdedigt Hannah zich tevergeefs. Barbara Sukowa verbeeldt op sublieme wijze de denkende vrouw. Stiltes bieden de kijker ruimte om mee te denken. Over de oorlogsmisdaden, maar ook over misdaad in het algemeen. De film heeft al diverse onderscheidingen gekregen en is een absolute aanrader om meer inzicht te krijgen in het intrigerende leven van de filosofe en haar gedachtegoed over het kwaad.

De toegang is gratis en ieder die belangstelling heeft voor Hannah Arendt en haar gedachtegoed is van harte welkom!

11 en 18 februari 2018 19.00 uur

in Punt-3 Nieuwerkerk

Filmhuis Hoeksteen

MIDDELBURG – In tegenstelling tot wat eerder is aangekindigd wordt vrijdag 16 februari in de ronde zaal van kerk De Hoeksteen in Middelburg de volgende film gedraaid: “Un long dimanche de fiancailles”. Hiervoor is gekozen omdat het dit jaar een eeuw geleden is dat de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgen vijf mannen in de Somme de opdracht zich naar de eerste vuurlinie te begeven. Een krijgsraad heeft beslist hen te straffen en in deze verlaten streek achter te laten, zodat ze in de strijd gedood zullen worden. Het is daar dat ze sterven. Alleen een jonge kreupele vrouw die verloofd was met een van de verdwenen mannen, krijgt informatie die haar doet vermoeden dat hij het overleefd heeft. Zij besluit zich dan in te zetten voor een lange, moeilijke en vaak frustrerende zoektocht om de waarheid te ontdekken.

Gratis toegang. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

19.30 uur inloop met koffie of thee.

20.00 uur start film met een drankje na afloop

 

Stille Omgang Amsterdam

’s HEERENHOEK – Dit jaar is er in de nacht van 17 op 18 maart weer een busreis naar Amsterdam voor de Stille Omgang. Het thema luidt: “Eucharistie = Liefde”.

Het programma is als volgt: Zaterdag 18 maart: 18.30 uur opstapplaats H. Willibrorduskerk te ’s-Heerenhoek, 19.00 uur opstapplaats sporthal Gageldonk te Bergen op Zoom, 19.15 uur vertrek naar Amsterdam 22.00 uur

Feestelijke eucharistieviering in de Obrechtkerk Zondag 19 maart: na de viering koffie en broodjes achter in de kerk, vervolgens het lopen van de Stille Omgang, waarna de terugreis aanvangt.

De kosten hiervoor bedragen € 20,-. Iedereen kan zich opgeven, er is geen leeftijdsgrens. Informatie en/of opgave in Bergen op Zoom e.o. bij het Parochiecentrum/Paul Verbeek (0164-233574), in Zeeland bij fam. Den Toonder (0113-655082), fam. De Smit (0113-212048) of pastoraal centrum Goes (0113-218610), in Hulst op de pastorie (0114-310685) en vicariaat Middelburg [email protected]).