Topmenu

Ook interessant

Maria Ommegang op 24 juni

Een kleurrijke stoet met paarden, herauten, trommels, zangers, dansers, historische figuren, reuzen, soldaten, geestelijken, roepende figuranten, Eva en de duivel, praalwagens, een prachtig Mariabeeld…. De niets vermoedende bezoeker zal zijn ogen uitkijken.

Inwoners van Bergen op Zoom weten veelal wel wat er op deze laatste zondag van juni gaande is. De Maria Ommegang trekt dan weer door de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Een zeer bonte stoet met een grote verscheidenheid aan groepen, figuranten, zangers, musici en wagens. In totaal ruim 800 deelnemers die de geschiedenis van Bergen op Zoom uitbeelden, fragmenten uit het Oude en het Nieuwe testament en de Zeven Vreugden van Maria. De Maria Ommegang is één van de tradities die in Bergen op Zoom in ere wordt gehouden. Ze is een dankstoet ter ere van Maria. De stoet is qua vorm en samenstelling gebaseerd op een ommegang zoals die in de middeleeuwen door de straten van Bergen op Zoom trok. Het was in 1942 op voorstel van de toenmalige kapelaan Ooijens uit Bergen op Zoom om deze stoet, uit dankbaarheid, jaarlijks te laten trekken als de stad Bergen op Zoom tijdens de Tweede Wereldoorlog groot oorlogsleed bespaard zou blijven.

Als de poorten van stadspaleis het Markiezenhof in het stadscentrum van Bergen op Zoom op zondagmiddag 24 juni 2018 om precies 15.00 uur open gaan, gaat de Maria Ommegang voor de 74e, naoorlogse keer van start. Het jaarthema is: Met Maria danken voor de Vrijheid.

De stoet is gratis te bezoeken. Voor mensen die niet goed langs de route kunnen staan bestaat de mogelijkheid om (ook gratis) een stoel op de Grote Markt te reserveren. U moet dan uiterlijk 23 juni een mail sturen naar [email protected]

Meer informatie over de Maria Ommegang vindt u op: https://mariaommegang.nl/

Bedevaart naar Kevelaer

Kevelaer

Al sinds 1719, 299 jaar geleden dus, trekt jaarlijks de processie van Breda en omgeving naar Kevelaer. Sinds de jaren ’50 gaan er ook pelgrims uit Oost-Zeeuws-Vlaanderen mee. In Kevelaer wordt Maria vereerd als de “Troosteres der Bedrukten”.

De Broederschap van O. L. Vrouw van Kevelaer Breda e.o. en Oost-Zeeuws-Vlaanderen organiseert deze bedevaart op dinsdag 7 en woensdag 8 augustus. Twee dagen van bezinning, gebed,liturgie, processies en ook gezelligheid.

De kosten voor reis en organisatie bedragen € 25,00. Kinderen onder de 15 jaar krijgen € 10.— korting. Pelgrims uit Zeeuws-Vlaanderen betalen € 31,00. Daarnaast moet u rekening houden met de kosten van maaltijden en logies. Dat wordt niet centraal geregeld, maar wij helpen u in Kevelaer zo nodig wél met het vinden van een hotel.

Ieder jaar wordt er in Kevelaer gecollecteerd. De opbrengst dient twee doelen: we bestrijden daarmee de onkosten van bedevaart en Broederschap en het grootste gedeelte van de opbrengst bestemmen wij dit jaar voor een bijdrage aan de het jubileumjaar in 2019!

U kunt voor inlichtingen terecht bij:Broederschap O.L.V. van Kevelaer Breda e.o. en Oost-Zeeuws-Vlaanderen.

Hanneke Oomen [email protected]

 

Exposities in toeristenkerk Dishoek

In de toeristenkerk van Dishoek worden de komende maanden verschillende leuke exposities gehouden.
Een overzicht:
– 18 tot en met 23 juni expositie van een groepje keramisten, cursisten van keramiekatelier ’t Zonnehoekje in Middelburg, openingstijden van 12.00 tot 18.00 uur;
– 16 tot en met 21 juli expositie van een groep beeldende kunstenaars uit Koudekerke, openingstijden van 11.00 tot 17.00 uur;
– 30 en 31 augustus alsmede 1 september: in het kader van de Kunstroute Koudekerke, expositie van kunst gemaakt door een groepje leerlingen van CSW Middelburg. De openingstijden zijn nog nog niet bekend.

Adres kerk:  Houtenhandlaan 6, 4371 PW